Legislația pentru Prosumator
Noua legislație pentru sursele regenerabile de energie electrică a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019. Toate aceste reglementări și norme au fost elaborate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Legislația cuprinde informații esențiale despre racordarea la rețea a sistemelor fotovoltaice, implementare, tarife. Tot aici sunt menționate și actele necesare pentru a deveni Prosumator. Magazinul de Energie te poate ajuta cu demersurile și întocmirea dosarului pentru a deveni Prosumator!
Cele mai importante prevederi din legislația pentru Prosumatori
- Obținerea certificatului de racordare (Ordinul 5/2014) și procedurile privind racordarea la rețea (Ordinul 17/2021)
- Normele tehnice pentru racordare
- Aviz de amplasament (Ordinul 25/2016) și aviz de racordare (Ordinul 74/2014)
- Standard de performanță (Ordinul 11/2016)
Tot aici sunt menționate și compensațiile bănești și tariful la care poate fi vândut surplusul de energie electrică către furnizorul din rețea. Pentru a facilita accesul la energia verde, Guvernul a dezvolta programe și subvenții care ajută atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice să achiziționeze sisteme fotovoltaice pentru a produce energie electrică. Acestea sunt atât pentru utilizatorii de energie care doresc să facă trecerea la energie verde, cât și pentru locuințele izolate fără acces la rețea.
Legislația în vigoare pentru Prosumatori menționează că aceștia pot comercializa surplusul de energie obținut din surse regenerabile cu o putere de cel mult 100 kW. Astfel, este nevoie de un contract de vânzare – cumpărare dintre Prosumator și furnizorul rețelei de energie. Energia produsă de sistemele fotovoltaice și nefolosită poate fi redirecționată către alte spații comerciale sau rezidențiale din zonă. Mai mult, Prosumatorii sunt scutiți de la plata certificatelor verzi sau altor obligații fiscale din factura de energie electrică.
Dacă vrei să apelezi la panouri solare pentru producerea de energie electrică, Magazinul de Energie te ajută să înțelegi legislația pentru Prosumatori! De asemenea, te vom ajuta și cu dosarul și toate actele necesare.
UPDATE 03.06.2022
- Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produsă în centrale electrice din surse regenerabile cu puterea electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor (Ordin 15/2022).
Noua legislație în vigoare pentru Prosumatori menționează că aceștia pot comercializa surplusul de energie obținut din surse regenerabile cu o putere de cel mult 400 kW. Astfel, Prosumatorii pot vinde surplusul de energie electrică prin mecanismele de compensare/regularizare prevăzute la art. 73^1 alin. (3) sau (4) din Legea nr. 123/2012. Energia produsă de sistemele fotovoltaice și nefolosită poate fi redirecționată către alte spații comerciale sau rezidențiale din zonă. Mai mult, Prosumatorii sunt scutiți de la plata certificatelor verzi sau altor obligații fiscale din factura de energie electrică.
Dacă vrei să apelezi la panouri solare pentru producerea de energie electrică, Magazinul de Energie te ajută să înțelegi legislația pentru Prosumatori! De asemenea, te vom ajuta și cu dosarul și toate actele necesare.